Klimaatverandering

Ons klimaat verandert: langer periodes zonder neerslag, steeds meer hevige regenbuien, hevigere stormen - ook in de zomer en meer dagen met tropische temperaturen. We willen Gemert-Bakel weerbaar maken tegen het veranderende klimaat, oftewel klimaatbestendig. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van meer groen, extra ruimte voor water en aan het opslaan van regenwater, zodat het beschikbaar is tijdens periodes van droogte. Het is onmogelijk om zwaar noodweer, zoals in mei 2019, te voorkomen. Toch is het belangrijk dat iedereen meedoet. Samen kunnen we de gevolgen van de klimaatverandering zo veel als mogelijk beperken. Zo maken we samen Gemert-Bakel onweerstaanbaar.

Wat kun jij doen?

Je tuin klimaatbestendig inrichten

  • Haal de tegels eruit, leg groen erin!
  • Leg je toch enkele tegels neer, kies dan voor tegels die water doorlaten
  • Plant meer bloemen, struiken en bomen en verbouw groenten en fruit
  • Zet een groene erfafscheiding
  • Kies voor een glooiende, in plaats van een vlakke tuin
  • Creëer schaduw met een parasol of zonnedoek
  • Koppel regenwater van het riool af en vang het op in een regenton aan de regenpijp
  • Leg een vijver aan

Je woning klimaatbestendig maken

  • Kies voor een groene gevel of een groen dak
  • Zorg voor schaduw op de gevel en ramen
  • Verbreed de dakgoot en houd deze schoon
  • Bouw je een huis, zorg dan dat de woning hoger ligt dan de tuin
  • Zorg voor meer isolatie in de woning

Stimuleringsregelingen

De gemeente heeft een stimuleringsregeling voor het afkoppelen van regenwater en het aanleggen van een groen dak. Mogelijk kun je hiervan gebruik maken.

Kom je in aanmerking voor een van deze stimuleringsbijdragen? Dan voldoe je in bijna alle gevallen ook aan de subsidievoorwaarden van het waterschap. Kijk voor meer informatie over subsidie klimaatbestendige maatregelen op de website van het Waterschap Aa en Maasexterne-link-icoon.

Wat doen we samen?

Klimaatdialogen

De weg naar een klimaatbestendig Gemert-Bakel moeten we samen inslaan. Daarom gaan we in gesprek en organiseren we in het najaar van 2020 klimaatdialogen met bedrijven, inwoners, maatschappelijke en gezondheidsorganisaties. Tijdens deze dialogen bespreken we de uitkomsten van de stresstest en de gevolgen van extreem weer. Daarnaast denken we na over maatregelen om de kwetsbaarheden te verkleinen. De informatie en ideeën die we ophalen tijdens de klimaatdialogen, werken we uit in actiepunten voor een uitvoeringsplan. Ook andere gemeenten, zoals onze buurgemeenten in de Peel, maken zo’n lokale uitvoeringsagenda. Op basis daarvan stelt de provincie Noord-Brabant een regionale uitvoeringsagenda op (zie hieronder).

Wat doet de gemeente?

Klimaatstresstesten

Vanuit het Rijk zijn gemeenten verplicht om in 2050 klimaatbestendig te zijn. Landelijk is daarom afgesproken dat alle gemeenten, waterschappen en provincies in hun gebied zogenoemde stresstesten uitvoeren. In een stresstest wordt de ‘stress’ van extreem weer nagebootst met behulp van rekenmodellen, satellietbeelden en andere gegevens. In 2019 is voor Gemert-Bakel in samenwerking met de Peelgemeenten onderzocht welke zwakke plekken in onze gemeente een rol spelen bij het ontstaan van hittestress, droogte, wateroverlast en overstroming.

Dankzij de stresstest weten we welke gevolgen van extreem weer we kunnen verwachten in Gemert-Bakel. Zo zal water op straat vaker voor komen. Enerzijds omdat er meer water in een kortere periode valt, anderzijds omdat we in Gemert-Bakel veel verharding hebben. Ook kan in sommige situaties het water binnen lopen in huizen. De beken in Gemert-Bakel kunnen buiten hun oevers treden maar door langere periode van droogt ook vaker droog komen te staan.

Als het gaat om hitte gaan we van 7 (nu in 2019) naar meer dan 18 dagen waarbij de temperatuur oploopt tot meer dan 30ºC. Ook het aantal tropische nachten boven de 20ºC, stijgt. De hitte zorgt in het centrum én op alle bedrijventerreinen in Gemert-Bakel voor hittestress. De extreme hitte en langere periodes zonder neerslag heeft ook droogte als gevolg. In stedelijk gebied hebben vooral bomen in verharding hier last van en zullen kleine waterpartijen steeds vaker droogvallen; in het buitengebied hebben onze (agrarische) ondernemers hier last van omdat dit kan leiden tot gewasderving.

Regionale uitvoeringsagenda

Om een beeld te geven van de soort projecten die de Peelgemeenten (Helmond, Deurne, Laarbeek, Gemert-Bakel, Asten en Someren), waterschap Aa en Maas en drinkwaterbedrijf Brabant Water uitvoeren, is een uitvoeringsagenda klimaatadaptatie 2021-2027externe-link-icoon opgesteld. Hierin staat een selectie van een veel groter aantal projecten om de Brabantse Peel klimaatbestendig te maken. Sommige van deze projecten ontvangen een subsidie van het Rijk, zoals de Borretstraat en Jan van Amstelstraat in de Presidentenbuurt in Gemert. De regionale uitvoeringsagenda bestaat uit een beschrijving van het landelijke en regionale beleid voor klimaatadaptatie en een beschrijving van de 21 geselecteerde projecten.

Artikelen die met duurzaamheid te maken hebben

  • Steunouders gezocht!

    Heb jij ruimte, tijd en wil je graag écht iets betekenen? Niet zomaar iets, maar iets voor een langere tijd. Niet zomaar voor iemand, maar voor een kind en/of een gezin. Of heb je eigenlijk ergens in je hart altijd al heel graag een soort opa of oma rol willen vervullen?

  • 22 januari 2025: de toekomst van een ondernemend leefbaar buitengebied

    Tijdens het inloopmoment op woensdag 22 januari kunt u uw input aandragen voor de uitwerking van het landbouwontwikkelingsbeleid in gemeente Gemert-Bakel. Hierbij besteden we aandacht aan zowel vrijkomende agrarische bebouwing als aan het toekomstbestendig ondernemend buitengebied.

  • Vreemd of verdacht?

    Zie jij wel eens iets vreemds in je buurt of op je werk? Situaties kunnen vreemd lijken, maar ook wijzen op criminele activiteiten. Op www.houdmisdaaduitjebuurt.nl ontdek je wat verdachte signalen zijn en wat jij kunt doen als je ze ziet of je zorgen maakt.

  • Onderhoud van de knotbomen in uw omgeving

    Binnenkort gaan we weer een aantal knotbomen snoeien. Knotbomen krijgen hun bijzondere vorm doordat hun takken regelmatig, meestal eens in de 2 tot 4 jaar, worden gesnoeid. Dit zorgt voor de kenmerkende knot op de stam. Vroeger werd het hout gebruikt voor ovens, gereedschapsstelen en andere toepassingen.

  • ‘Gemert-Bakel vol Energie’ helpt huishoudens in de Oranjebuurt met energie besparen

    Veel mensen hebben last van een hoge energierekening. Buurtbewoners, samen met gemeente Gemert-Bakel, helpen bewoners bij het besparen van gas en stroom door ‘energiefixers’ in te zetten! De energiefixers installeren in januari en februari gratis kleine energiezuinige producten en ze geven inwoners van Bakel tips om energie te besparen.

  • Actualisatie redengevende omschrijving Gemeentelijke Monumenten en Beschermde Beeldbepalende Panden

    In het verleden zijn door de gemeente gemeentelijke monumenten en beschermde beeldbepalende panden bepaald. Dit zijn panden die van lokaal of regionaal belang zijn vanwege hun schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarden. Deze lijst is in het verleden opgesteld met de hulp van de heemkundekringen en experts. Deze panden zijn beschermd door zowel de Erfgoedwet als de erfgoedverordening van gemeente Gemert-Bakel.

  • De aanslag gemeentelijke- en waterschapsbelastingen komt eraan

    In februari ontvangt u de jaarlijkse aanslag gemeentelijke- en/of waterschapsbelastingen. Per post in uw brievenbus of digitaal in uw berichtenbox als u zich heeft aangemeld voor MijnOverheid. U ontvangt deze aanslag in opdracht van uw gemeente van Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB). Meer weten? Lees dan verder.

  • Milieu gerelateerde vergunning in jouw buurt

    Vanaf heden verzorgt de Omgevingsdienst zelf de publicatie en ter inzagelegging van de (milieu)gerelateerde vergunningen die zij afhandelt, volgens regionale afspraken.

  • Carnavalsactiviteit Fliere

    Op 1 maart 2025 wil MHJK L-S het evenement Carnavalsactiviteit Fliere organiseren. Hiervoor is op 8 januari 2025 een melding gedaan en op 17 januari 2025 toestemming verleend voor dit vergunningsvrij evenement.

    Wegafsluiting
  • Zeskamp Bakel 2025

    Op 7 en 8 juni 2025 wil EvdZ het evenement Zeskamp Bakel 2025 organiseren. Hiervoor is op 7 januari 2025 een aanvraag ingediend.

    Wegafsluiting