Omgevingswet

De Omgevingswet, die op 1 januari 2024 van kracht is gegaan, bundelt 26 bestaande wetten op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu, natuur, en waterbeheer in één integrale wet. Deze nieuwe wet is bedoeld om het plannen, realiseren en beheren van projecten in de fysieke leefomgeving eenvoudiger en efficiënter te maken. Een project kan bijvoorbeeld zijn het (ver)bouwen van een woning, het uitbreiden van een bedrijf, het laten plaatsvinden van een evenement of het kappen van een boom. Wil je een project starten? Dan kun je bij het Omgevingsloketexterne-link-icoon controleren of je een vergunning nodig hebt of een melding moet doen.  

Wat is de Omgevingswet?

De Omgevingswet biedt een overzichtelijk juridisch kader voor alle regels die gaan over de fysieke leefomgeving. Dit betekent minder versnipperde regelgeving en eenvoudigere procedures voor het aanvragen van vergunningen. De wet legt de nadruk op: 

  • Vereenvoudiging van procedures: snellere en transparantere besluitvorming. 
  • Duurzaamheid en samenwerking: bevordering van duurzame ontwikkelingen en een betere samenwerking tussen inwoners, bedrijven en overheden. 

Voor wie is de Omgevingswet?

De Omgevingswet is relevant voor iedereen die te maken krijgt met veranderingen in de fysieke leefomgeving: 

  • Inwoners: bijvoorbeeld bij het bouwen van een dakkapel, garage of het aanpassen van de tuin. 
  • Ondernemers: voor grote bouwprojecten, zoals nieuwbouw, herontwikkeling of de aanleg van infrastructuur. 
  • Overheden: gemeenten, provincies en waterschappen die de leefomgeving beheren en waarborgen. 

Voordelen van de Omgevingswet

De Omgevingswet biedt veel voordelen voor inwoners, bedrijven en overheden: 

  • Eenvoudiger vergunningsproces: via het Omgevingsloket kun je gemakkelijk vergunningen aanvragen, zien welke regels van toepassing zijn en de voortgang van jouw aanvraag volgen. 
  • Participatie en betrokkenheid: de wet moedigt aan tot overleg met de omgeving, zodat iedereen betrokken is bij plannen die invloed hebben op de leefomgeving. 
  • Kwaliteitsborging: de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) waarborgt de kwaliteit van bouwprojecten door onafhankelijke controles. 

Contact en meer informatie

Voor meer informatie over de Omgevingswet, specifieke procedures en de Omgevingsvisie kun je terecht bij team Vergunningen en Toezicht via gemeente@gemert-bakel.nl of 0492-37 85 00