Voorkom overlast van ratten
Tips om overlast van ratten te voorkomen
Voer dieren verstandig
Het (bij)voeren van eenden, vogels of andere dieren trekt ratten aan. Het is ook niet nodig om eenden en vogels (bij) te voeren. Er is voedsel genoeg te vinden. Een klein beetje vogelvoer wat meteen op kan, is genoeg voor de vogeltjes.
Houd de tuin vrij van afval en voedselresten
Ruim (tuin)afval op. Afvalhopen en composthopen, vooral met voedselresten, trekken ratten aan.
Maak naden en kieren dicht
Maak open voegen en kieren van uw woning en schuur goed dicht. Denk hierbij aan de aansluiting van de dakpannen op de gevels en aan voegen. Een opening van 1 centimeter kan al voldoende zijn om binnen te komen.
Geen afval in zakken
Zorg ervoor dat de afvalcontainer goed gesloten is en laat
geen vuilniszakken met voedselresten naast de afvalcontainer
staan.
Gehighlighte tekst: Tip: bewaar je PMD zak in een afgesloten bak.
Volières en dierenhokken
Je vindt ratten vaak in de buurt van volières en dierenhokken op zoek naar voedselresten.
Gehighlighte tekst: Tip: berg voedsel 's nachts op. En geef je dieren de juiste hoeveelheid voer, zodat ze het direct kunnen opeten.
Wilt u meer weten over het gedrag van ratten? Of wilt u tips en trucs om rattenoverlast te voorkomen? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 0492 378 500.
Ga samen de overlast van ratten aan
Ratten herkennen
Hoe weet u nu of u last hebt van ratten? De signalen van knaagdieren in de tuin kunnen per soort verschillen. De algemene tekenen zijn nestelgebieden onder afval, houtwerk, regenpijpen en in en rondom schuurtjes en kassen. Knaagdieren voeden zich meestal 's nachts. Als u een rat in de tuin ziet, maak dan een melding of bel naar de gemeente via telefoonnummer 0492 378 500.
Tekenen van ratten in de tuin
- Holletjes of gaten van ongeveer 6 tot 9 cm in diameter op rustige plaatsen.
- Loopsporen op de muren, banken, heggen en door beplanting. Ratten onthouden hun routes en gebruiken deze steeds opnieuw - van en naar hun schuilplaatsen.
- Sporen van buiksmeer op en rond steen, hout of metaal, zoals op opstapjes, drempels, hekwerken en deurposten.
- Uitwerpselen tussen 15 en 20 mm lang, cilindervormig, plat aan één kant en gepunt aan de andere kant. Of aan twee kanten gepunt. Ze zijn vochtig wanneer ze vers zijn, maar drogen redelijk snel op.
- Schade aan verpakkingen, deuren en hekwerken.
Samen strijden tegen ratten
Het is belangrijk om samen met de buren de strijd tegen de ratten aan te gaan. Het heeft namelijk geen zin als buur één wel maatregelen treft, maar buur twee niet. Dan blijft de overlast bestaan. Ga daarom samen de strijd aan tegen de ratten! Wilt u samen met de buren de rattenoverlast bestrijden? Wij kunnen u adviseren hoe dat aan te pakken. Neem dan contact op met de gemeente door te bellen naar telefoonnummer 0492 378 500.
Rattenoverlast onder controle
- Heeft u ondanks alle tips en maatregelen toch nog last van ratten? Probeer deze dan te vangen met klemmen of met een val. Let op dat kinderen of huisdieren zich hieraan niet bezeren.
- Bij rattenoverlast maakt u een melding bij de gemeente. De gemeente geeft de melding door naar een gecontracteerde plaagdierbestrijder. Deze neemt contact met u op om een afspraak maken voor advies bij u thuis. De plaagdierenbestrijder bekijkt de situatie en geeft u advies wat u het beste kunt doen om ratten tegen te houden.
Kijk ook eens op de website van Milieu Centraal. Daar vind je tips om een rattenoverlast te voorkomen. Voorkom een plaag, begin vandaag!